Schamelwagen

Een schamelwagen is een aanhangwagen die ideaal is voor het vervoer van groot materiaal. Doordat het volledige gewicht van de lading door de schamelwagen gedragen wordt, heeft u nooit last van teveel of te weinig kogeldruk tijdens het transport. Dit zorgt voor een veiliger vervoer en prettige tocht voor iedereen.

Beweegbare schamel

De schamelwagen dankt zijn naam aan de unieke schamel die voor de verbinding tussen de aanhangwagen en het voertuig zorgt. De trekboom aan de schamel kan in alle richtingen bewegen wat de schamelwagen vele voordelen geeft ten opzichte van andere aanhangwagens.

Omdat de voorste wielen die vast zitten aan de schamel naar links en recht kunnen bewegen worden dit sturende wielen. De schamelwagen kan daarom eenvoudig gemanoeuvreerd worden zonder een voertuig, mits deze niet te zwaar beladen is.

Toch heeft de schamelwagen al bij vele mensen tot ergenis geleid. Het achteruitrijden met een schamelwagen is namelijk geheel tegengesteld aan dat van andere aanhangwagen. De wagen draait niet alleen op de trekhaak van het voertuig, maar ook rond zijn voorste as. Achteruitrijden met een schamelwagen vraagt dus om enige oefening.

De voordelen van een schamelwagen

De schamelwagen heeft zijn assen vooraan en achteraan. Dit geeft bij het laden en lossen stabiliteit omdat de schamelwagen niet kan kiepen zoals een gewone aanhangwagen. Deze assen dragen dus het volledige gewicht van de lading, wat het aan- en afkoppelen van een beladen schamelwagen eenvoudig maakt. Enkel het gewicht van de trekboom wordt op de trekkogel gelegd.

De schamelwagen is verkrijgbaar in vele varianten. Een veel geziene vorm is de marktwagen. Door zijn stabiliteit is het niet nodig om de aanhangwagen aangekoppeld te laten wanneer deze in gebruik is. Andere varianten zijn machinetransporters en autoambulances. Door het aantal assen kan de schamelwagen meer gewicht dragen wat maakt dat de schamelwagen zeer geschikt is voor dit type lading. Verder is de schamelwagen verkrijgbaar als plateauwagen en bakwagen uitvoering.

Schamelwagens bij TrailerTrading

TrailerTrading heeft een ruim aanbod schamelwagens, zowel nieuw als gebruikt. Alle aanhangwagens van TrailerTrading zijn door onze werkplaats volledig nagekeken aan de hand van een uitgebreide controlelijst.