Autoambulance en autotransporter

Een autoambulance of autotransporter is een aanhangwagen die gebruikt wordt voor het vervoeren van auto’s of andere voertuigen. De meest voorkomende uitvoering van de autotransporter is de tandemasser, maar de autoambulance is ook te krijgen in een enkelasser of tridemasser uitvoering.

Autoambulance of autotransporter

Een goede autotransporter heeft voldoende stabiliteit om eenvoudig te kunnen laden en lossen. Daarbij is de oprijhoek zeer belangrijk. Hoe kleiner de hoek, hoe makkelijker het wordt om ook verlaagde auto’s te vervoeren.

Qua afmetingen is de autoambulance speciaal ontworpen voor het vervoer van auto’s, maar ook het laadvermogen is afgestemd op autotransport. Een autoambulance komt over het algemeen als een platte wagen zonder randen, borden of railing, maar er zijn ook uitvoeringen waarbij dit wel aangebracht is. Door het aanbrengen van borden ziet de aanhangwagen er niet meer direct uit als een autotransporter en kunnen ook andere dingen vervoerd worden. Deze aanhangwagens vallen onder de categorie multitransporters.

Laadsystemen van de autotransporter

Om het laden en lossen van de autotransporter te vergemakkelijken, zijn er verschillende systemen beschikbaar. Zo zijn er autoambulances die volledig hydraulisch kunnen kantelen om zo een oprijhoek te maken. Ook zijn er uitvoeringen waarbij losse oprijplaten worden gebruikt. Deze kunnen vaak onder de laadvloer van de autotransporter worden opgeborgen.

Niet alle autoambulances zijn uitgerust met een lier. Wanneer u auto’s of andere voertuigen vervoert die zelf prima kunnen rijden, is het ook niet nodig om een lier te gebruiken. Pas wanneer het te vervoeren voertuig geen eigen aandrijving heeft, biedt een lier uitkomst om de autoambulance geladen te krijgen.